Παν. Δυτικής Μακεδονίας, Κοζάνη
+302461056444
Follow us on
Αναζήτηση
Search
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
+302461056444

Το έργο

Πρωταρχικός σκοπός των ΑΕΙ είναι η διδασκαλία και η έρευνα. Στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης δίνεται ολοένα και περισσότερη βαρύτητα στην αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας, των εφευρέσεων και των νέων προϊόντων και υπηρεσιών που  αναπτύσσονται στονακαδημαϊκό χώρο.

Για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), η κοινωνική του αποστολή έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία, η οποία ενισχύεται ακόμη περισσότερο λόγω της ενεργειακής μετάβασης η οποία έχει τεράστιο αντίκτυπο στο οικονομικό μοντέλο της περιοχής. Στόχος του ΠΔΜ είναι να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Επομένως, για το Ίδρυμα αλλά και για την τοπική κοινωνία, είναι καίριας σημασίας η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της καινοτομίας και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, μέσω της καλλιέργειας γνώσεων και επιχειρηματικών δεξιοτήτων, κουλτούρας και αντίληψης σε φοιτητές, ερευνητές και όλο το ακαδημαϊκό προσωπικό.

Η συνεχής προσπάθεια για διασύνδεση των αποτελεσμάτων της έρευνας των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τον επιχειρηματικό κόσμο και κατ’ επέκταση η δημιουργία τοπικών οικοσυστημάτων καινοτομίας, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της Βιομηχανίας 4.0/5.0 του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, δημιουργεί το απαραίτητο υπόβαθρο ώστε η Δυτική Μακεδονία να βρεθεί σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις όποιες προκλήσεις θέτει η ενεργειακή μετάβαση και να εξουδετερώσει τις αρνητικές συνέπειες της ανεργίας και της οικονομικής δυσπραγίας.

H Μονάδα Επιχειρηματικότητας του ΠΔΜ (ΜΕ-ΠΔΜ) θα ανιχνεύει τις ανάγκες της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας και τις ευκαιρίες ανάπτυξης, θα δέχεται αιτήματα και θα καθοδηγεί τις επιχειρηματικές ομάδες για την περαιτέρω ανάπτυξή τους μέσω των κατάλληλων σε κάθε περίπτωση δομών.
Οι κεντρικοί άξονες της δομής και της φιλοσοφίας της ΜΕ-ΠΔΜ, με στόχο την εγκαθίδρυσή της σε κεντρικό ρόλο των τοπικών οικοσυστημάτων καινοτομίας, είναι:

Η ισχυρή ηγεσία και η χρηστή διακυβέρνηση είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής και καινοτόμου κουλτούρας. Αν και είναι σύνηθες να περιλαμβάνονται οι λέξεις "επιχείρηση" και "επιχειρηματικότητα" στις δηλώσεις αποστολής των εγχώριων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα ιδρύματα τα οποία στηρίζουν ενεργά, αποτελεσματικά και με συνέχεια το επιχειρείν, είναι ελάχιστα. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, μέσω της ΜΕ-ΠΔΜ θα καλύψει το ζήτημα του σχεδιασμού, συντονισμού και διοίκησης, των διαδικασιών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και
την προώθηση της επιχειρηματικότητας, τη σύνδεση με την αγορά εργασίας και τη βιομηχανία, τις διαδικασίες ανάπτυξης και επιχειρηματικής ωρίμανσης  καινοτόμων ιδεών με στόχο την αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας, εφευρέσεων, νέων προϊόντων και υπηρεσιών τα οποία θα αναπτύσσονται εντός του ΠΔΜ.

Η Μονάδα πρέπει να διασφαλίζει του πόρους, όπως χρηματοδότηση, ανθρώπινο δυναμικό, εμπειρογνωμοσύνη και γνώση, καθώς και τα κίνητρα για τη διατήρηση και ανάπτυξη της ικανότητάς του ΠΔΜ για επιχειρηματικότητα και καινοτομία. Για το σκοπό αυτό, η οργανωτική δομή της Μονάδας Επιχειρηματικότητας αποτελεί κρίσιμη δομή για την επίτευξη των στόχων του έργου στον τομέα της δημιουργίας ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη καινοτομίας και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, μέσω της καλλιέργειας γνώσεων και επιχειρηματικών δεξιοτήτων, κουλτούρας και  αντίληψης σε φοιτητές, ερευνητές και όλο το ακαδημαϊκό προσωπικό.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης του ΠΔΜ για ανταλλαγή γνώσεων, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα αλλά και σε εθνικό/διεθνές επίπεδο, η Μονάδα Επιχειρηματικότητας πρέπει να σχεδιάσει πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική ενημέρωση και κινητοποίηση ενδιαφερομένων, για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και επιχειρηματικής ωρίμανσης, με στόχο την αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας, των εφευρέσεων και των νέων προϊόντων και υπηρεσιών που αναπτύσσονται στον ακαδημαϊκό χώρο, ενισχύοντας τη σύνδεση με την αγορά εργασίας και τη βιομηχανία και την απασχολησιμότητα των αποφοίτων και των ερευνητών. Οι δράσεις ανταλλαγής γνώσεων και συνεργασίας θα αποσκοπούν στην:

  • Επίτευξη οικονομιών κλίμακος μέσω της κοινής χρήσης (ή και απόκτησης) υποδομών και πόρων και της ανάπτυξης κοινών εργαλείων και τεκμηρίωσης,
  • Επιχειρηματική ωρίμανση και η σύνδεση με την αγορά καινοτόμων νέων προϊόντων και υπηρεσιών, μέσω της συνεργασίας μεταξύ των ιδρυμάτων και τη δικτύωση.
Translate »